SHOPPING CART

No Products in the Cart

TOTAL:
0 Ft

Giorgio Armani ismét a forradalom élén

on May 08, 2020

Giorgio Armani továbbra is mindenki előtt jár egy lépéssel. A tervező, aki először döntött úgy idén februárban, hogy a koronavírus-járvány miatt zárt ajtók mögött tartja meg divatbemutatóját, ezzel akkor még nem kis csodálkozást keltve, most ismét forradalmasítani készül. Bejelentette ugyanis, hogy haute couture kollekciójának, az Armani Privének a bemutatóját 2021 januárjára halasztja és Párizs helyett Milánó szívében, az Armani otthonában, a történelmi Palazzo Orsiniben fogja megtartani. A tervező ezzel elindult az úton, hogy előretörjön a nyílt levelében már kinyilatkoztatott forradalmi változtatásokban, amelyekre szerinte a divatvilágnak hatalmas szüksége van.

Palazzo Orsini Armani
Palazzo Orsini, Via Borgonuovo, Milánó
Fotó: Danilo Scarpati

Sőt, ami még izgalmasabb, hogy új kollekciójának nem lesz szezonalitása, egyaránt felvonultat majd melegebb téli és könnyedebb nyári ruhákat is. Ezáltal Armani a szokásos évi két bemutató helyett, amelyet eddig egyébként a Ville Lumière-ben rendeztek meg (júliusban az őszi-téli, januárban pedig a tavaszi-nyári kollekció került bemutatásra), csak egyet tervez.

És ha ez még nem lenne elég, Armani bejelentette, hogy 2020 júniusától kezdve minden vásárlója részére elérhetővé teszi szabászatának szolgáltatásait is. A márka rajongói így akár teljes mértékben testreszabathatják majd az aktuális vagy akár korábbi kollekciók darabjait is: kiválaszthatják az anyagokat vagy igény szerint átalakíttathatnak egy-egy fazont, az elkészült munkákat pedig egyeztetett időpontban, magában a műhelyben vehetik majd át.

Fiatal Armani a műhelyében
Giorgio Armani milánói műhelyében (1980)
Fotó: Mauro Galliani

Ezzel szemben  a divatház közölte, hogy másik két márkájuk, az Emporio Armani és a Giorgio Armani továbbra is változatlanul készülnek arra, hogy szeptemberben bemutassák új kollekcióikat, azonban azt egyelőre nem tudhatjuk, hogy ezekre a megszokott divatbemutatók keretein belül kerül-e majd sor. A sajtótájékoztató szerint "a megjelenéseik formátumának kialakítása jelenleg még folyamatban van".

Digitális divatbemutató
Digitális divatbemutató Shanghaiban

A szeptemberi bemutatók sorsa egyébként jelenleg még erősen kérdéses, hiszen az angol British Fashion Council és az olasz Camera Nazionale della Moda Italiana már bejelentették, hogy mind a London, mind a Milan Fashion Week virtuálisan kerül idén megrendezésre. Ebben a bizonytalan időszakban a divatháza sokféleképpen reagálnak: a Saint Lauren még áprilisban bejelentette, hogy kollekcióit saját ritmusában fogja megjelentetni és szeptemberben biztosan nem jelenik meg a divathéten. Az egyelőre még kérdéses, hogy a több nagy márka is követi-e majd ezt a példát, vagy inkább az Armanihoz hasonlóan részt vesznek az eseményeken, bár még egyelőre nem kinyilvánított formában.

Mi természetesen nagyon szomorúak vagyunk, hogy egy ilyen extrém helyzetnek kellett előállnia ahhoz, hogy radikális pozitív változások induljanak el a divatvilágban, de ha már ilyen nehéz időket élünk, legalább most jobban értékeljük, hogy a szemünk előtt folyik a kreatív elmék "harca" és a divat forradalma. Bízunk benne, hogy az olyan bátor designerek törekvései, mint Girogio Armanié, maradandó nyomot hagynak az iparágban és visszahelyeződik a hangsúly a minőségre, az alkotásra és nem mellesleg a fenntarthatóság is végre fókuszba kerül. Hiszen tényleg, ha több millió dollárnyi áru cserél gazdát a shanghai online divathéten a buyerek fizikai jelenléte nélkül, akkor elgondolkodtató, hogy valóban szükség van-e a pazarló show-kra és a rengeteg utazásra vagy esetleg valóban készen állunk a forradalomra?

 Forrás: Vogue Italia