SHOPPING CART

No Products in the Cart

TOTAL:
0 Ft

Gyapjú kisokos, minden amit tudni akartál a gyapjúról, de eddig nem mertél megkérdezni

on January 07, 2021

A Spark Le Monde szeretné megosztani veled a legfontosabb tudnivalókat a gyapjúról. Mégpedig azért, mert szuper trendi márkák, szuper trendi gyapjú termékeivel várunk téged és szeretnénk, ha tudnád, hogyan tarthatod életben a leghosszabb ideig kedvenc darabjaid. Minden márkánk kötött, gyapjú termékei magas minőségű alapanyagból készülnek. Még nekünk is nehéz olykor átlátni, hogy melyik darab, milyen törődést kíván, illetve, hogy mit is jelent egy-egy különböző gyapjú elnevezése. Reméljük ennek a cikknek a segítségével te is könnyebben tájékozódsz majd a gyapjú termékek vásárlásánál, tisztításánál és tárolásánál.

Egyik különlegességünk a Tach Clothing márka, amit a vintage ihletett, de a modern időkre tervez. Egy különleges brand, amely az összes kreációját Uruguayban tervezi és készíti el. Minden egyes darab helyi kézművesek által kézzel és etikusan gyártott a legfinomabb anyagokból. A márka különös figyelmet fordít arra, hogy az ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb maradjon, ezért a darabok kézzel, a legpuhább helyi gyapjakból és más lokális alapanyagokból készülnek.

@pia_mbd  Lucero kardigán100% merinógyapjú

Villámgyorsan felkapottá vált az Instagram influenszerei között a márka kultikus státuszú Dalia kardigánja, amely rögtön mindannyiunk elsőszámú kedvence lett. Viselheted franciásan, top nélkül, magas derekú farmerrel. 

@alyssainthecity, Dalia kötött top, alpakagyapjú

 @jeannedamas, Dalia kötött top, alpakagyapjú

Egy másik gyöngyszem, amit szeretnénk nektek bemutatni a Circus Hotel. Az olasz márka méltán híres csodálatos kötött ruhákat, szoknyákat, pulóvereket és garbókat felvonultató gyapjú kollekciójáról. A kollekció lelke a kíváncsi, utazó nő, aki magába szívja minden megismert ország különlegességét és ezeket megjelenésében egyesíti. Egy modern nomád, akinek a stílusa városi, egyben kifinomult, színvilágára pedig erős kontrasztok jellemzőek: a harsány statement darabokat letisztult alapszínek teszik teljes egésszé. Gyapjútermékei luxusminőséget garantálnak. A mi egyik személyes kedvencünk a strasszos gyapjú pulóver

Strasszos gyapjú pulóver, 100% gyapjú

Tökéletes kombináció a gyapjú pulóver és a kockás gyapjú kabát. Ha te is első látásra beleszerettél a Circus Hotel termékeibe, akkor látogass el az üzletünkbe vagy online nézz körbe a többi különleges gyapjú darab közt.

Kockás kabát, mohergyapjú

 

A gyapjú

A gyapjúszövet olyan állatok bundájából font természetes szálakból készül, mint például a juh, a kecske, a nyúl vagy a teve. Ez az alapanyag elsősorban keratin alapú fehérjékből áll, amik a gyapjút rendkívül rugalmas anyaggá teszik. A gyapot és a szintetikus szálak után a gyapjú az egyik leggyakoribb textil a világon. A gyapjúruházat legnagyobb vonzereje, hogy rendkívül jól megtartja a meleget, illetve további előnyei közé tartozik a tartósság és a sokoldalúság, mivel nehéz, durva szövetekbe és könnyű, puha szövetekbe is szőhető.

Gyapjúfajták

Alpaka: sokoldalú, közepes súlyú gyapjúszövet, amelyet sokféle célra használnak, például csúcskategóriás öltönyök, kabátok, takarók és ágytakarók készítéséhez. Az alpaka gyapjú fényes, puha, könnyű, meleg és tartós anyag. Az alpakának két fajtája létezik, a Huacaya és a Suri, amelyek különböző típusú gyapjút állítanak elő: a Huacaya gyapjú vastagabb és gyakran kötött termékekhez használják, míg a Suri selymesebb és inkább szövött ruházatban használják.

@jeannedamas, Dalia kötött top, alpakagyapjú

Angóra: az angórai nyúl szőréből készített gyapjúszövet (nem összekeverendő az angórai kecskével, amely moher gyapjút termel). Az angóra gyapjú puha és bolyhos szálakból áll, a legtöbb hőt megtartja és természetes nedvességelvezető képességgel rendelkezik. Mivel az angóraszálak törékenyek, az angórát gyakran keverik más szálakkal annak erősítése érdekében. Értékes tulajdonságai és nehéz előállítási folyamata miatt az angóragyapjú termékek általában nagyon drágák.

@lottaliinalove, Circus Hotel ruha, angóragyapjú

Kasmír: az egyik legfényűzőbb természetes anyag, amely magas, hullámos szálakkal rendelkezik, és hihetetlenül puha, könnyű szövetet eredményez. A kasmír költséges, mert nehéz beszerezni – nyírás helyett kasmírkecskékből kell fésülni a szálakat – és a kasmírkecske évente csak nagyon kis mennyiségű kasmírgyapotot termel.

Bárány gyapjú: más néven "szűz gyapjú", ami egy néhány hónapos kis juh első nyírásából való. A báránygyapjú rendkívül sima, puha, hipoallergén és nehezen gyűrődik. Mivel minden juh csak egyszer termelhet báránygyapotot, ezért ritkább és drágább, mint a juh gyapjú.

@johannaankelhed, Rodebjer Nusa kabát, újrahasznosított gyapjú

Merinó: ez a rendkívül finom, fényes gyapjú az egyik leglágyabb gyapjúfajta, és tökéletes a testhőmérséklet szabályozására mind hideg, mind meleg időben, így népszerű választás az atlétikai ruházat számára is. A merinó gyapjú a merinói juhoktól származik, amelyek Spanyolországban őshonosak, de a legnagyobb populációjuk Ausztráliában és Új-Zélandon található.

Tach Clothing Eleni pulóver, merinógyapjú

Moher: az angórakecskéből nyírt moher fényes, de tartós gyapjú, amelyből gyakran sík szövetet készítenek. Annak ellenére, hogy viszonylag könnyű, jó szigetelő, így melegen tart. A mohert gyakran használják ruhák, öltönyök, babaruhák, pulóverek és sálak készítéséhez. 

@vallgatan12, Rodebjer Lajos sál, mohergyapjú

Teveszőr: luxus minőségű, finom, meleg gyapjú természetes, aranybarna színnel. A teveszőrt általában más, olcsóbb gyapjúfajtákkal kombinálják, hogy puhábbá és gazdaságosabbá tegyék. A teveszőr kabátok az 1920-as években váltak először népszerűvé az Egyesült Államokban. Manapság a tevék lágyabb aljszőrzetét kabátokhoz és egyéb ruházati cikkekhez, míg durvább, külső szőrét szőnyegekhez és a kárpitokhoz használják.

A gyapjúszövet gondozása

A gyapjú a gardróbunk egyik legtartósabb szövete, de ez nem jelenti azt, hogy a gyapjú ruhadarabok nem igényelnek szeretetet és törődést. Használd ezeket a tippeket a gyapjúruháid élettartamának meghosszabbításához:

Tárolás előtt ürítsd ki az összes zsebet. Ez megakadályozza, hogy a gyapjúruházat szövete kinyúljon és megereszkedjen.
Amikor forró zuhanyt veszel, akaszd a gyapjúruházatod a párás fürdőszobába, hogy a gőz elsimítsa a ráncokat. Kerüld a vasaló használatát, mivel a közvetlen hő a gyapjúszálakban lévő fehérjék szerkezetének megváltoztatásával károsíthatja a ruhadarabot.
Vidd a gyapjúruhákat vegytisztítóba, mert az a legbiztonságosabb tisztítási módszer. Ha mégis otthon mosnád ki őket, akkor kövesd a ruhák címkéjén található mosási utasításokat.
Szárítsd őket sík felületen. Ez megakadályozza, hogy a nedves gyapjú ruhadarabok ráncolódjanak és kinyúljanak. A kivilágosodást elkerülendő, tartsd a ruhákat napfénytől távol.
A gyapjúruhákat hűvös, sötét helyen tárold annak megakadályozása érdekében, hogy a fény és a hő elhalványítsa vagy károsítsa az anyagokat. A gyapjú különösen vonzó a molyok számára is, ezért helyezz molyirtót a gyapjúruhák közelébe mielőtt a lepkék tönkretennék a kedvenc darabjaidat. 

Forrás: https://www.masterclass.com/articles/guide-to-wool-fabric#how-is-wool-fabric-manufactured